1. Първи по вкус

Много хора предпочитат био храните, защото ги намират за по-вкусни от продуктите на интензивното земеделие. Био плодовете и био зеленчуците следват естествен ритъм на растеж и имат по-малко съдържание на вода. Това е причина за по-ясно изразения им вкус. Според изследвания на европейския пазар, за много хора качеството и вкусът са по-важни от ниската цена.

2. Източник на здраве

Като цяло био продуктите съдържат повече витамин С и важни минерали като калций, магнезий, желязо, хром, както и антиоксиданти, известни със свойството си да предотвратяват раковите заболявания. Био млякото съдържа повече есенциални мазнини от типа Омега 3, витамин Е, витамин А (бета каротин) и други антиоксиданти.

3. Опасни добавки

Само 32 от общо 290 хранителни добавки одобрени от ЕС са позволени в био храните. Сред забранените добавки са хидрогенираните мазнини, аспартамът (изкуствен подсладител) и моносодиум глутамат. Тези добавки се свързват с редица здравословни проблеми.

4. Пестициди

Най-добрият начин да избегнем пестицидите, е да се храним с био храни. Повече от 440 вида пестициди се използват рутинно в конвенционалното земеделие и често присъстват в крайния продукт. Повече от 40% от плодовете, зеленчуците и хлябът изследвани в Европа през 2005 г. са съдържали пестициди. Особено големи количества са открити в портокалите, хлябът, гроздето и крушите.

5. ГМО

Генно-модифицираните култури и съставки (ГМО) са забранени в био производството. Животните отглеждани по конвенционални методи често се хранят с ГМО култури. От тези животни по-късно се произвеждат свинското, телешкото, сиренето и други млечни продукти в нашите магазини.

6. Антибиотици

70% от антибиотиците, които се използват в животновъдството, се дават на здрави животни с превантивна цел и с цел да се стимулира растежът. Това масово приложение може да доведе до развитието на силно деформирани бактерии, които са устойчиви на лекарства и могат да се предават на хората. Рутинното използване на антибиотици не е позволено в био животновъдството.

7. Скрита цена

Пречистването на питейната вода от химикали и пестициди, които проникват от селското стопанство, струва скъпо. Премахването на токсините от самото селско стопанство пести много пари на държавата и данъкоплатеца.

8. Висок стандарт

Био храната има доказан произход. Всички био ферми и био преработватели се инспектират поне веднъж в годината. Изискванията към био храните са определени от законите на ЕС.

9. Грижа за животните

Няма друга система, която да следва толкова високи стандарти в грижата за животните. Био стандартите изискват животните да се отглеждат при естествени условия и да се хранят с чиста и натурална био храна.

10. Биоразнообразие и околна среда

На био фермите има много повече флора и фауна, отколкото на фермите, където се използват интензивни методи на производство. Доказано е, че био земеделието подпомага биоразнообразието, причинява по-малко замърсяване, генерира по-малко въглероден двуокис – парниковият газ, който причинява глобалнто затопляне и промените в климата – и намалява токсичните отпадъци.

Био производството следва простичкия принцип, че нашето здраве е пряко свързано с храната, която консумираме, и съответно със здравето на почвата.

Био фермерите произвеждат силна, питателна храна от здрава, добре балансирана почва. В работата си те следват стриктни изисквания, познати като био стандарти, които определят какво могат и какво не бива да правят. Крайната цел е опазването на природата.

Био фермерите използват сеитбооборот, за да поддържат почвата плодородна и да я предпазват от изтощение. Какво означава това? Ако тази година един фермер използва дадена площ за пасище, догодина на същото това добре наторено място той сее пшеница.

Използването на генно-модифицирани организми в био производството е забранено. Забранени са и изкуствените торове и опасни пестициди. В краен случай фермерите могат да използват седем от хилядите пестициди, които се прилагат повсеместно в конвенционалното земеделие.

Проблемът с паразитите при селскостопанските животни се решава като животните често сменят пасищата си. С други думи вземат се превантивни мерки, вместо животните рутинно да получават ненужни медикаменти.

Основни преимущества на био производството

  • С много малки изключения, биологичното земеделие забранява използването на изкуствени торове и пестициди. Вместо това био фермерите се грижат за здравето на почвата като отглеждат разнообразни култури.

  • Животните се гледат без рутинно използване на медикаменти и антибиотици, като това е в контраст с интензивното селско стопанство.

Био и еко

„Био“ и „еко“ са думи, вписани в българския закон. Всяка храна, която носи надписа „био“ или „еко“ по закон трябва да покрие определени стриктни стандарти. Логото на сертифициращата организация – като Балкан Биосерт – е гаранция за био произход.

Все повече хора по света предпочитат био храните

  • Вкус – Много хора купуват био продукти, просто защото те са много по-вкусни. Произход – Био фермерите не използват ненужни химикали. Хранителните добавки, които често се свързват с появата на астма и сърдечни заболявания, са забранени в био земеделието.

  • Околна среда – Био земеделието щади природата и по тази причина в една био ферма има много по-голямо разнообразие от птици, пеперуди и растения. Био стандартите забраняват използването на ГМО технологии.

  • Грижа за животните – Био стандартите изискват животните да се отглеждат при естествени условия и да се хранят с чиста и натурална био храна.