Макови гевречета

Продукти:

  • 1 чаена чаша мас /със стайна температура/;
  • 4 яйца; 1ч.л. амонячна сода;
  • 3-4 чаени чаши брашно; 1 с.л. оцет;
  • 2 с.л. прясно мляко; малко олио;
  • макове семе.

Приготвяне: Жълтъците и белтъците на три яйца се разделят и се разбиват поотделно. Жълтъците – до крем. Белтъците – на сняг. Амонячната сода се прегасява със супена лъжица оцет, за да се отстрани силната й миризма. След това към содата се добавят 2 с.л. прясно мляко. С маста, брашното, разбитите яйца и прегасената амонячна сода се замесва меко тесто. Разточва се на кора с дебелина от 1/2 см. С помощта на две чаши с различен диаметър се изрязват гевречета. Разбиват се 1 яйце и малко олио и с тази смес се намазват гевречетата. Поръсват се с маково семе. Печат се в намазана с олио тава при умерена температура.