Сусамени кифлички с кренвирш

Продукти:

За тестото:

  • 120 мл. прясно мляко;
  • 1/2 пакетче масло;
  • 2 яйца;
  • брашно, колкото поеме за средно твърдо тесто;
  • 2/3 кубче мая;
  • 1 к.л. сол;

Още продукти:

  • 4 кренвирша, които се режат по дължина на две части;
  • 1 яйце за намазване на кифличките;
  • 2-3 с. л. олио;
  • сусам.

Приготвяне: Маята се разтваря със солта и няколко лъжички прясно мляко. След това се прибавят останалите продукти и се замесва средно твърдо тесто, което след омесването се оставя да втасва. Втасалото тесто се разделя на осем топчета. От всяко топче с ръце се раздърпва правоъгълник, дългата страна на който е с дължината на кренвирша, който ще се използва за кифличките. Кренвиршите се режат по дължина на две части. В тестения правоъгълник се поставя кренвирш, който се завива с тестото като кифличка. Кифличките се нареждат в тава, чието дъно е намазано с олио. Отгоре се намазват с разбито яйце с малко олио. Поръсват се със сусам. Кифличките втасват втори път около 15 мин., след което се печат в предварително загрята фурна.