Механична смеска от пресовани овесени (пшеничени, ръжени, ечемичени) ядки, към които се добавят ядки (лешници, бадеми и пр.) и сушени плодове. Съставките се събират, размесват се и се дозират. Най-често няма топлинна, химическа или друга преработка. Обикновено се консумират с течност (прясно, кисело мляко, гореща вода, сок и пр.).
Мюслито съдържа въглехидратен комплекс с постепенна крива на усвояване. Пресованите житни зърна наричани популярно, но неправилно „ядки“, съдържат въглехидрати с нисък до умерен гликемичен индекс и неусвоими хранителни влакна и малък процент непълноценен (6-10%) протеин.
Плодовете са богати на лесно усвоими захари и витамини. Млякото на свой ред внася пълноценни белтъци, въглехидрата лактоза, малко мазнини и калций. Често в готовите мюслита се добавят ядки с цел повишаване на белтъчното съдържание на храната до 12-15%.
Защо се препоръчва мюсли?
Причините мюслито да се харесва еднакво и от консумиращите го, и от специалистите по хранене са няколко:
- хранителен състав, отговарящ за нуждите на тялото сутрин
- придава дълготрайно чувство за ситост
- приятен вкус, който лесно може да се разнообрази
- внася витамини, минерали и калций в тялото
- съдържа много фибри, които благоприятстват перисталтиката
- консумираното мюсли осигурява плавно покачване на инсулина и постоянен приток на енергия за часове, без да причинява приспиване
Кое не е мюсли?
В съвременния свят много хора погрешно наричат царевичните корички, сухите нишестени формички за мляко и други подобни храни – мюсли. Правилното им име е сухи зърнени закуски.
Какви видове мюсли има?
Класически мюсли – В състава на този тип мюслита влизат само три храни: пресовани житни зърна, сушени плодове, ядки.
Специализирани мюсли – Зърнени закуски за целелви групи клиенти. Може да срещнете мюслита за деца, фитнес мюслита, мюслита за диабетици, хрупкави мюслита с различен вкус.
Какво най-често слагат в мюслито?
Базови съставки:
- Зърнени култури: овесени ядки, ечемичени ядки, ръжени ядки, пшенични ядки;
- Ядки: орехи, лешници, бадеми и др.;
- Сушени плодове: стафиди, парченца сушен банан, вишни, парченца фурми, парченца смокини и др. плодове.
- Добавъчни съставки:
- парченца шоколад
- ароматизирани нишестени гранули
- ароматизирани протеинови гранули
- захар
Различните производители на зърнени закуски влагат пропорции от базовите и допълнителните съставки. Ако нещо се рекламира като „фитнес“ обаче, добре е да е с ниско съдържание на захар, нисък гликемичен индекс, бедно на мазнини и по-високо съдържание на протеин.
С какво да консумираме мюслито?
- прясно мляко – внася калций и протеини
- кисело мляко – освен калций и протеин, доставя млечно кисели бактерии. Препоръчва се на хора с лоша перисталтика
- мляко и протеин – най-добрият избор за спортуващия човек
- прясно изцеден плодов сок – добър източник на витамини и прости захари. Препоръчва се за комбиниране с неподсладени мюслита в диети за поддържане и покачване на тегло