Мюсли

Механична смеска от пресовани овесени (пшеничени, ръжени, ечемичени) ядки, към които се добавят ядки (лешници, бадеми и пр.) и сушени плодове. Съставките се събират, размесват се и се дозират. Най-често няма топлинна, химическа или друга преработка. Обикновено се консумират с течност (прясно, кисело мляко, гореща вода, сок и пр.).

Мюслито съдържа въглехидратен комплекс с постепенна крива на усвояване. Пресованите житни зърна наричани популярно, но неправилно „ядки“, съдържат въглехидрати с нисък до умерен гликемичен индекс и неусвоими хранителни влакна и малък процент непълноценен (6-10%) протеин.

Плодовете са богати на лесно усвоими захари и витамини. Млякото на свой ред внася пълноценни белтъци, въглехидрата лактоза, малко мазнини и калций. Често в готовите мюслита се добавят ядки с цел повишаване на белтъчното съдържание на храната до 12-15%.

Защо се препоръчва мюсли?

Причините мюслито да се харесва еднакво и от консумиращите го, и от специалистите по хранене са няколко:

  • хранителен състав, отговарящ за нуждите на тялото сутрин
  • придава дълготрайно чувство за ситост
  • приятен вкус, който лесно може да се разнообрази
  • внася витамини, минерали и калций в тялото
  • съдържа много фибри, които благоприятстват перисталтиката
  • консумираното мюсли осигурява плавно покачване на инсулина и постоянен приток на енергия за часове, без да причинява приспиване

Кое не е мюсли?

В съвременния свят много хора погрешно наричат царевичните корички, сухите нишестени формички за мляко и други подобни храни – мюсли. Правилното им име е сухи зърнени закуски.

Какви видове мюсли има?

Класически мюсли – В състава на този тип мюслита влизат само три храни: пресовани житни зърна, сушени плодове, ядки.

Специализирани мюсли – Зърнени закуски за целелви групи клиенти. Може да срещнете мюслита за деца, фитнес мюслита, мюслита за диабетици, хрупкави мюслита с различен вкус.

Какво най-често слагат в мюслито?

Базови съставки:

  • Зърнени култури: овесени ядки, ечемичени ядки, ръжени ядки, пшенични ядки;
  • Ядки: орехи, лешници, бадеми и др.;
  • Сушени плодове: стафиди, парченца сушен банан, вишни, парченца фурми, парченца смокини и др. плодове.
  • Добавъчни съставки:
  • парченца шоколад
  • ароматизирани нишестени гранули
  • ароматизирани протеинови гранули
  • захар

Различните производители на зърнени закуски влагат пропорции от базовите и допълнителните съставки. Ако нещо се рекламира като „фитнес“ обаче, добре е да е с ниско съдържание на захар, нисък гликемичен индекс, бедно на мазнини и по-високо съдържание на протеин.

С какво да консумираме мюслито?

  • прясно мляко – внася калций и протеини
  • кисело мляко – освен калций и протеин, доставя млечно кисели бактерии. Препоръчва се на хора с лоша перисталтика
  • мляко и протеин – най-добрият избор за спортуващия човек
  • прясно изцеден плодов сок – добър източник на витамини и прости захари. Препоръчва се за комбиниране с неподсладени мюслита в диети за поддържане и покачване на тегло