Пудинг парфе

Продукти:

  • 4 ч. ч. прясно мляко;
  • 1 ч. ч. ориз;
  • 50 г шоколад;
  • 50 г краве масло;
  • 50 г стафиди;
  • 2–3 с. л. захар;

за крема:

  • 1 пакетче суха сметана;
  • 4 с. л. извара;
  • 2 с. л. кисело мляко;
  • 2 с. л. захар;
  • прясно мляко за сметаната;

за карамелизирания корнфлейкс:

  • 1–2 шепи корнфлейкс;
  • 4 с. л. захар;
  • олио за намазване.

Приготвяне: Оризът се измива само веднъж, залива се с прясното мляко и се сварява. Прибавят се захарта, маслото и начупеният шоколад и се разбърква, докато се разтворят. Слагат се стафидите, отново се разбърква и се оставя да се охлади напълно. Киселото мляко, изварата и захарта за крема се разбиват с миксер. Сметаната се разбива на сняг според указанията на опаковката и към нея се добавя приготвената изварена смес, като се разбърква внимателно със сладкарска шпатула, за да не спадне. Захарта за карамелизирания корнфлейкс се кипва заедно с 2 с. л. вода в малка тенджера. Слага се натрошеният корнфлейкс и се пържи, докато захарта започне да се карамелизира. Готовият корнфлейкс се изсипва върху намаслена тавичка и се изчаква да се охлади. 4.Десертът се сервира в подходяща чаша, като на дъното се поставя от крема с изварата, покрива се с оризовия пудинг и отгоре се натрошава карамелизираният корнфлейкс.